16. Yüzyıl Osmanlı Çinilerinin Üretilmesi ve Geliştirilmesi
16. yüzyıl, Osmanlı çini sanatının zirve dönemidir. Bu devirde üretilen çinilerin kaliteli bünye ve sırlarına ilaveten, desenlerindeki mükemmel işçilik ile motif ve kompozisyon çeşitliliği, yüzyılı aşkın bir süre, aralıksız devam etmiştir. Dünya çapında bir üne sahip olan bu çiniler, başta İstanbul olmak üzere, Anadolu’daki birçok yapının süslenmesinde kullanılmış ve günümüze kadar büyük oranda bozulmadan gelebilmiştir. Klasik Devir olarak adlandırılan bu dönem eserlerinde görülen muhteşem desen ve kompozisyonlar, Osmanlı sanatın her alanında yansıma bulmuştur.
16. yüzyıl Osmanlı çinilerinin üretilmesi ve geliştirilmesinin planlandığı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı destekli AR-Ge projesi kapsamında; çinilerin yeniden üretimi, Osmanlı klâsik devir çinilerinin desenlerinin çizilmesi, unutulan tekniklerin günümüze kazandırılarak aslına uygun olarak işlenmesi, gelenekten ilham alınarak yeni desen, üslûp ve tekniklerde inovasyonu, çininin işlenmesinde yeni renk ve teknikler oluşturması, katalog/kitap basımı ile sergi/tanıtım olarak planlanan çalışmalar, meyvelerini vermeye devam etmektedir.
16. Yüzyıl Osmanlı Çinilerinin Üretilmesi ve Geliştirilmesi projesinde, bu çinilerin aslına uygun örnekleri yer almaktadır. Klasik dönem çinileri; bünye ve sır yapılarının yanı sıra desen, kompozisyon ve renk özellikleri dikkate alınarak tekrar üretilmiş ve geliştirilmeleri için uygulamalar yapılmıştır. Ayrıca günümüzdeki teknolojik gelişmelerin imkânları kullanılarak, renk ve desen çeşitlemelerine de gidilerek özgün çalışmalara da yer verilmiştir.